Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Növények gondozása képes leírás - Kertészkedés, kert.tlap.hu
részletek »

Növények gondozása - Kertészkedés, kert.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kerteszkedes.tlap.hu » Növények gondozása
Keresés
Találatok száma - 45 db
Afelandra

Afelandra

# Világos és meleg helyen tartsuk. Szereti a 25 C fokot meghaladó hőmérsékletet is. Virág képzése csak megfelelő körülmények között indul be. A tűző napot nem viseli el, ezért főleg déltájban védjük a naptól. Télen a 10-15 C fok is elegendő számára. # Virágzásig kétnaponként öntözzük. A száraz levegőt nem tűri, ezért leveleit is permetezzük. Virágzás után, a nyugalmi időszakban ritkábban kapjon vizet, de a földjét mindig tartsuk nedvesen. Öntözésre lehetőleg lágy vizet használjunk. Tavasztól őszig kéthetenként tápoldatozzuk. # Minden tavasszal ültessük át humuszos földkeverékbe. Minden átültetésnél növeljük a cserép méretét. # Fejdugványokkal szaporítható. Tavasszal gyökereztessük tőzeg és homok keverékében. A gyökerek megjelenésekor ültessük át. # Ha a földtől 10-15 cm-re lemetsszük, új hajtásokat fejleszt, elágazik. A metszést januárban végezzük.

Afrikai aranyvirág

Afrikai aranyvirág

Dimorphoteca sinuata Afrikai aranyvirág Nyár elején szőnyegszerű tömegben megjelenő fészekvirágzatai a virágba borult sivatag varázsát idézik fel. 20-25 cm magas, jól bokrosodó egynyári növény. Selymes fényű virágai 3-4 cm méretben egyszerre virágoznak különböző sárga színárnyalatokban. A virágok csak napfényben díszlenek, délután becsukódnak. Jó vízáteresztő képességű, homokos talajt kíván. Vetés: április közepén helybe vetjük. Kelés után ritkítjuk. Felhasználás: kiválóan alkalmas vegyes virágágyakba színfoltnak vagy szegélynövénynek. Térállás: 20x20 cm. Kínálatunk: színkeverék 0,5 g-os kiszerelésben.

Afrikai ibolya

Afrikai ibolya

Az afrikai ibolya laza, jól levegőző talajban érzi jól magát. A virágboltokban kapható hagyományos talajkeverék megfelelő számára, de azt még esetleg kiegészíthetjük egyharmad részben tőzeggel, valamint egy kevés dolomitporral és szuperfoszfáttal is gazdagíthatjuk. Mivel a növény fényigényes, csak egyenletesen, jól megvilágított helyen fejlődik megfelelően. A tűző naptól viszont óvni kell, mert hatására a leveleken száraz, barna foltok alakulhatnak ki. Kevés fény hatására a növény felnyurgul, a levészárak megnyúlnak. Az afrikai ibolya trópusi származása miatt a 18-22 °C-os kiegyenlített hőmérsékletet és a mérsékelten párás (60%) relatív páratartalmú környezetet kedveli. Bár páraigénye elég magas, viszont a leveleket soha ne permetezzük, mert az foltosodásukhoz, rothadásukhoz vezethet. Ügyeljünk arra, hogy mindig alulról öntözzük a virágot. 15 perc után borítsuk ki a vizet, ami ottmaradt az alátétben, ezzel elkerülhető az álló vízzel járó gyökér- és tőrothadás. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az alsó levelek kókadni kezdenek, általában a túlöntözésre és a pangó vízre gyanakodhatunk kiváltó okként.

Amarillisz

Amarillisz

* Az amarilliszt novembertől februárig hajtathatjuk lakásban. A hagymát akkor ültessük el tőzeggel kevert általános virágföldbe, ha a csúcsán megjelennek a hajtáskezdemények. Ügyeljünk arra, hogy a hagyma felső harmada ültetéskor ne kerüljön a föld alá. * A cserepezett növényt állítsuk világos, 18-20 C-fokos helyiségbe. Legjobb, ha napos ablak elé kerül. Ha a virágrügy és a virágszár elérte a 15-20 cm magasságot, a levegő hőmérsékletét 22-23 C-fokra növelhetjük. Amint kibontotta szirmait, tegyük hűvösebb helyiségbe, így a virágzás tartósabb lesz. * A virágrügy megjelenéséig a növényt csak annyira öntözzük, hogy a talaj nyirkos maradjon. Ha a növény fejlődésnek indul, kezdjük el a rendszeres locsolást, de ne öntözzük túl a növényt. Hagyjuk, hogy az öntözések között a föld kiszikkadjon. Elvirágzás után fokozatosan csökkentsük a víz adagolását. A locsolást szeptemberben hagyjuk abba. Havonta legalább kétszer tápoldatozzuk. * Ha a levelek elszáradnak, szeptemberben a hagymát vegyük ki a cserépből, hagyjuk pihenni száraz, sötét, hűvös (kb. 16 C-fokos) helyiségben. Legalább hat hétig pihentessük. Csak megfelelő pihentetés után fog ismét virágozni.

Ananász

Ananász

* Ha ananász gyümölcsöt vásárolunk, a csúcsán található levélrozettát ne dobjuk ki, mert a növény szaporítására felhasználhatjuk. Szép dísznövényt nevelhetünk belőle. Ezért lehetőleg egészséges, nagyméretű csúcsrozettás gyümölcsöt vegyünk. * A növény szaporításához a gyümölcs felső részét a levelekkel együtt 2 cm vastagságban vágjuk le, majd a szárcsonkot éles késsel tisztítsuk meg a gyümölcs rostos maradványaitól. A vágási felületet mártsuk faszénporba, hogy meggátoljuk a baktériumos és a gombás fertőzéseket. * Amikor a seb már megszikkadt, a hajtáscsúcsot ültessük be egyharmad rész tőzeg, kétharmad rész homok keverékével megtöltött cserépbe. A cserepet helyezzük legalább 25 C fokos melegre, és húzzunk rá fóliazacskót. A növény 6-8 hét alatt gyökeresedik meg. * A növekedésnek indult növényt tartsuk napos, meleg helyen. Legjobb az ablak közelében elhelyezni. Nyáron a szabadba is kitehető, de ilyenkor árnyékoljuk, bőségesen locsoljuk. Melegben nem árt néha a levélrozettába is vizet önteni. * A fejlődő növényt 15-18 C fokon teleltessük, és mérsékelten öntözzük. A téli túlöntözés a levéltő rothadásához vezethet.

Hirdetés
Arália

Arália

* Lehetőleg hűvös (12-18 C fokos) helyiségbe tegyük. Kitűnően érzi magát a keleti vagy északi ablakok előtt. A közvetlen napsütéstől védjük. Magasabb hőmérsékleten és gyenge fényben levelei elsárgulnak és lehullanak. * Nyáron a szabadba félárnyékos vagy napos helyre helyezhetjük, ahol az erős fejlődésű növényt naponta öntözzük és permetezzük. Két-három hetenként tápoldattal locsoljuk. Téli időszakban viszont mérsékelten öntözzük, és leveleit időnként mossuk le, vagy vízzel permetezzük. * A fiatal növényt évente ültessük át tápdús földbe. Az arália megfelelő helyen sokáig díszíthet. Ha a növény túl nagyra nőne, tavasszal vágjuk vissza. * Szaporítható magról vagy dugványról, de otthon szaporításával nem érdemes foglalkozni. * Száraz, meleg helyen atkák támadhatják meg. Fertőzés esetén atkaölő szerrel védekezzünk

Bojtocska

Bojtocska

A kék bojtocska különböző változatait egy részben fagytűrő egynyári mexikói alapfajból nemesítették ki, s a nemesítők még ma is egyre jobb fajtákkal rukkolnak elő. Ne hagyjuk magunkat elbűvölni a virágmag katalógusokban látott színektől, a kéket nem könnyű fényképezni és a kék bojtocska egyébként is igen becsapós "fotómodell". Virágai általában kékek, de fehér és rózsaszín változatai is kaphatók. Az Ageratum virágai hervadáskor eredeti színüktől függetlenül megbarnulnak, és a növény csúnyán mutat, ha nem csipkedjük le őket. Ezt persze könnyebb tanácsolni, mint megtenni, hiszen az Ageratum egész nyáron folyamatosan ontja a virágokat. Mindazonáltal a kék bojtocska tetszetős, különleges virágokat hoz, amelyek a szorosan zárt bimbókból finom szirmokká nyílnak.

Ciklámen

Ciklámen

# A virágzó növényt hűvös, világos helyen tartsuk. Nehezen viseli el a meleg szobát, a központi fűtést. Melegben levelei hamar elsárgulnak, a virágok lehullanak. Számára a 15-16 C fok az ideális. (Tausz György) # Az elvirágzott ciklámen öntözését fokozatosan csökkentsük. A levelek lehullása után a gumót pihentessük, tegyük sötét, hűvös helyre, és csak néha nedvesítsük meg. (Tausz György) # A virágzó cikláment csak mérsékelten locsoljuk. Víz lehetőleg ne kerüljön a virágokra, főleg a bimbókra, mert tönkremennek. Célszerű a cserepeket tálkába helyezni és azon keresztül locsolni. A meleg szobában tartott növényt gyakrabban, kis vízadagokkal öntözzük. (Tausz György) # A növényt augusztusban ültessük át friss földbe. A cserépbe úgy helyezzük el, hogy felső harmada szabadon maradjon. Ha túl mélyre kerül, rövidszárú virágokat hoz. Átültetéshez porhanyós, tápértékben gazdag virágföldet használjunk. A gumót az átültetést követően hetente háromszor locsoljuk meg. (Tausz György)

Csüngő harangvirág

Csüngő harangvirág

A csüngő harangvirág, tudományos nevén Campanula isophylla, a Földközi-tenger környékéről származó harangvirágfaj, amely, cserepes virágként nálunk is kezd újra divatba jönni. Méltán hódít ismét teret, mivel az egyik legszebb, rendkívül gazdag virágzású cserépben nevelhető növény. Élettartama több év lehet. Évről-évre megújul és megfelelő gondozás esetén bőségesen virágzik. Az itteni éghajlati körülmények között - szabadban élő, és áttelelő rokonaitól eltérően - nálunk szabadban nem telel át. A szára - amellett, hogy vékony és elbokrosodik - lecsüng, emiatt különösen alkalmas felfüggesztve, ámpolna növénynek, sőt felfuttatásra is. A tejnedv, amely a törékeny hajtások esetleges megsérülésekor előbuggyan, nem mérgező. A levelei szíves-kerekded formájúak, fogas vagy csipkés szélűek és kissé molyhosak. Aprók, és rendszerint sűrű állásúak. Virágai a hajtások csúcsán rövid oldalágakon fejlődnek, egymás után. Nyitott kelyhűek, ötszirmúak, csúcsos szétálló cimpájúak, mintegy három centiméter szélesek. Színük fehér vagy lila. Nincs különösebben kellemes illatuk.

Hirdetés
Csüngőágú vagy kislevelű fikusz

Csüngőágú vagy kislevelű fikusz

Ficus benjamina - Csüngőágú vagy kis levelű fikusz Az eperfafélék családjába tartozó fás szárú, örökzöld, más fákra tekeredik fel, támasztékul használva azokat. Ficus Benjamina A Ficus Benjamina szereti a fényes, de hosszú távon nem napos helyet. A tűző napot nem bírja. Nyáron 18-22°C-os igényel, de télen se legyen hidegebb 14°C-nál. Közepes vízigényű és közepes páraigényű. A legjobb, ha langyos lágy vízzel öntözzük. Nagyon érzékeny a huzatra. Ha huzatot kap, tömegesen hullatni kezdi a még zöld leveleit is. Kártevőként gombafertőzés jelenhet meg rajta, amitől levelei elsárgulnak, majd lehullanak. Tarka levelű változata valamivel nehezebben tartható - több fényt és több meleget igényel. Gyermekektől és háziállatoktól tartsuk távol, mert a növény tejnedvei mérgezőek.

Dália

Dália

* A dália napfényt szerető, sokszínű növény. A kertben napos helyre, nagy fáktól távol ültessük. Különösen a déli fekvésű terepet kedveli. Elsősorban az utak széleit díszíthetjük vele júliustól az első fagyokig. * A kiültetést legjobb a májusi fagyok után elvégezni, mivel a gumók csak a meleg talajt kedvelik. Úgy ültessük el, hogy rügyes része 2-5 cm-re a talaj alá kerüljön. A növényeknek 40x40x40 cm széles és mély gödröt ássunk. A gödröt jól áztassuk át, majd a kiásott földet tegyük vissza a gödörbe. Ezután a gumót földeljük el, és jól iszapoljuk be. * A növényt csak jó minőségű kerti földbe ültessük. Nehéz, nedves talajban kevésbé fejlődik. A kiásott fészek aljára ajánlatos trágyaföldet tenni. A talajt érdemes 2-3 hetenként tápsóval meglocsolni. * Napos, száraz időben a növényt bőségesen locsoljuk. A talajt ne hadjuk kiszáradni. Az öntözést a nyár végével csökkentsük. * A dália a fagyot nem viseli el, ezért gumóit az első fagyok után ki kell szedni a földből és fagymentes helyen kell tárolni. Mielőtt kiszedjük, az elpusztult föld feletti szárakat vágjuk vissza kb. 15 cm-re a talaj felett.

Egynyári begónia, Bokorbegónia

Egynyári begónia, Bokorbegónia

Egynyári begóniák (begonia semperflorens): ki nem ismerné és kedvelné nyáron temetők félárnyékos sírhantjait, virágoskertünk szegélyeit, balkonládákat díszítő fehér, rózsaszín, piros-virágú, zöld vagy bordólevelű törpebegóniákat? A tavaszi fagyoktól az őszi fagyokig díszlenek. Virágjai 'messziről' egyszerű felépítésűnek tűnnek, közelről viszont - különösen bordó levelek esetében - a természet kükönösen jó izlésére vallanak. Tömeges megjelenésük esetén díszítő értékük további dimenziót nyer. Gondozása: Igénytelen, csak a kiszáradástól védendő egynyári növény. Ugyanakkor nagy zivataroknál virágjai sérülnek, de utána ezt gyorsan kiheverik. Ha elegendő nedvességet kap, a napos nyári meleget jól bírja. Szaporítása: Ezt a gumó nélküli -gyökeres- begóniát januárban szokták vetni 16°C fokos környezetben. Fajtától függően 8-12 cm-es cserepekbe tűzdelve később szépen díszlik, de a kertünk földjébe kiültetve kevésbé veszélyezteti a kiszáradás.

Filodendron vagy könnyezőpálma

Filodendron vagy könnyezőpálma

Az kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozó KÖNNYEZŐPÁLMA (Monstera deliciosa), vagy ahogy a köznyelv nevezi filodenron, Mexikóban, Guatemalában, Panamában, Costa-Rica-ban honos őserdei kúszónövény, amelynek érett gyümölcseit előszeretettel fogyasztják. A monstera nevet monstrum leveleinek köszönheti, a deliciosa elnevezés ízletes gyümölcsére utal. A Viktoriánus időben vált kedvelt dísznövénnyé. A növény bemutatása Természetes körülmények között magból kibúvó szára inkább zöld gyökérre hasonlít, amely addig tekergőzik fénnyel ellentétes irányban a földön, míg fatörzset vagy más függőleges felszínt nem talál. Ekkor hajtja ki első két levelét, és kezd a lombkorona irányába 'futni'. Átellenesen álló levelei lehetővé teszik, hogy mindegyiküket fény érje. Ha minden jól megy, a növény epifíta (más növényen él, de nem parazita) életmódra vált, elvesztve minden kapcsolatát a talajjal. A fiatal növény szív alakú levelei kevésbé, az idősebb növény nagy levelei kemények, fényesek, és jobban perforáltak. A levelek elfogyasztva mérgezőek, hatásuk háziállatokra akár végzetes is lehet. Az általános tünetek allergia jellegűek.

Flamingóvirág

Flamingóvirág

A flamingó virág egyre több otthonban jelenik meg. Igazi egzotikus szépség, különleges piros, rózsaszín vagy épp hófehér virágával. Tartása szobai körülmények között is könnyű, igen szépen fejlődik világos szobában. Ismerjük meg a flamingó virág gondozását. Több fajta flamingó virág is létezik, de ezek közül a leginkább ismert az Anthurium andreanum. Hatalmas méregzöld bőrszerű leveleivel, és piros vagy narancssárga virágaival páratlan szépség. A valódi virágok a középen elhelyezkedő torzsa virágok vannak, amelyeket a szív alakú buroklevél vesz körbe.

Fukszia

Fukszia

fuksziák fásodó szárú évelő növények. Hazai viszonyok között csak egy-két fajta télálló, de a növények teleltetése nem nehéz feladat. A fuksziát leginkább cserépbe, virágládába ültetve ismerjük, de egy szabadföldbe ültetett nagyobb növény az évelőágyás ritka dísze is lehet . Fukszia eső után A fukszia fajták száma több ezer. Talán a leginkább vonzó ebben, a növényben éppen a változatosság. A virágharangok a rózsaszín, fehér, lila, kék és piros minden elképzelhető árnyalatában és variációjában pompáznak. A virágok formája a majdnem gömbölyűtől a hosszúkásig változik. A virágzás májusban kezdődik és helyes ápolás esetén egészen az első fagyokig szakadatlanul tart. A növekedési alak lehet csüngő és felálló típusú, a virágok mérete az egyszerűtől a többszörösen teltig változik. A fuksziák jól tűrik a metszést, alakítást. Nevelhetők bokor, vagy fácska alakúra. A csüngő típusok nagyon jól mutatnak virágládákban, ámpolnákban Fürtös virágzatű fukszia A fukszia ideális megoldás lehet félárnyékos-, árnyékos erkélyek beültetésére, mivel a többi elterjedt balkonnövénnyel szemben nem a tűző napsütést kedveli.

Gerbera

Gerbera

* A növény rendkívül fényigényes, még a tűző napot is elviseli. A lakásban a legvilágosabb ablakba tegyük. Nyáron a szabadba is kitehetjük. Télen legalább 12 C fokon kell tartanunk. * Nyáron többször és alaposan locsoljuk, hogy a földje mindig nedve maradjon. A légnedvességről is gondoskodnunk kell. A nagy melegben nem árt naponta vízzel lefújni. Télen mérsékelten öntözzük. Áprilistól szeptemberig az öntözővízbe tegyünk tápoldatot is. * Az idősebb növényeket tavasszal ültessük át. Ilyenkor tőosztással szaporíthatjuk. Tápdús virágföldbe ültessük. A nagyon savanyú talajt kedveli. Ha magról szaporítjuk, a magok legjobban 22-24 C fokos melegben csíráznak * A vágott gerberát hosszúkás, keskeny, alul öblös vázába tegyük. A vázát kevés vízzel töltsük meg. A vizet ne cseréljük, hanem csak pótoljuk. A virág tovább marad szép, ha vékony dróttal megtámasztjuk.

Gumós begónia

Gumós begónia

Ezernyi színben és formában pompáznak ezek a világszerte ismert növények. Virágai szinte világítanak a mélyzöld levelek közül. A nyári teraszok kissé kényes, de dúsan és folyton nyíló virágaival, azok gyakori cserepes, vagy ládás növényei. Már a XVII.-században ismerték, nevét San Domingó kormányzójáról, Michel Begonról kapta, aki akkoriban még álmodni, sem mert volna arról, hogy napjainkra ennek a gyönyörű, közkedvelt gumós virágnak hány fajtáját nemesítik ki a begóniát kedvelők népes tábora. A virágjaik lehetnek egyszerűek, vagy teltek, nagyok, vagy sok apró, hasonlíthatnak rózsára, szegfűre, kaméliára egyaránt. Sziromleveleik csipkések, fodrosak, vagy éppen csíkosak és a kék kivételében szinte valamennyi színben viríthatnak. Levelei húsos szárakon ülnek és ép olyan sokfélék, mint virágaik. Kúszó és futó fajtái rendkívül dekoratívak, főleg függesztett virágtartókban, mivel alálógó hajtásaikon dúsan ontják virágaikat. Májustól a fagyok beálltáig virágoznak, kevésbé napos helyen is jól érzik magukat, sőt egynémely fajtájuk kimondottan árnyékkedvelő. Ültetésük, gondozásuk

Tuti menü