Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Növények gondozása képes leírás - Kertészkedés, kert.tlap.hu
részletek »

Növények gondozása - Kertészkedés, kert.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kerteszkedes.tlap.hu » Növények gondozása
Keresés
Találatok száma - 27 db
Afelandra

Afelandra

# Világos és meleg helyen tartsuk. Szereti a 25 C fokot meghaladó hőmérsékletet is. Virág képzése csak megfelelő körülmények között indul be. A tűző napot nem viseli el, ezért főleg déltájban védjük a naptól. Télen a 10-15 C fok is elegendő számára. # Virágzásig kétnaponként öntözzük. A száraz levegőt nem tűri, ezért leveleit is permetezzük. Virágzás után, a nyugalmi időszakban ritkábban kapjon vizet, de a földjét mindig tartsuk nedvesen. Öntözésre lehetőleg lágy vizet használjunk. Tavasztól őszig kéthetenként tápoldatozzuk. # Minden tavasszal ültessük át humuszos földkeverékbe. Minden átültetésnél növeljük a cserép méretét. # Fejdugványokkal szaporítható. Tavasszal gyökereztessük tőzeg és homok keverékében. A gyökerek megjelenésekor ültessük át. # Ha a földtől 10-15 cm-re lemetsszük, új hajtásokat fejleszt, elágazik. A metszést januárban végezzük.

Afrikai aranyvirág

Afrikai aranyvirág

Dimorphoteca sinuata Afrikai aranyvirág Nyár elején szőnyegszerű tömegben megjelenő fészekvirágzatai a virágba borult sivatag varázsát idézik fel. 20-25 cm magas, jól bokrosodó egynyári növény. Selymes fényű virágai 3-4 cm méretben egyszerre virágoznak különböző sárga színárnyalatokban. A virágok csak napfényben díszlenek, délután becsukódnak. Jó vízáteresztő képességű, homokos talajt kíván. Vetés: április közepén helybe vetjük. Kelés után ritkítjuk. Felhasználás: kiválóan alkalmas vegyes virágágyakba színfoltnak vagy szegélynövénynek. Térállás: 20x20 cm. Kínálatunk: színkeverék 0,5 g-os kiszerelésben.

Afrikai ibolya

Afrikai ibolya

Az afrikai ibolya laza, jól levegőző talajban érzi jól magát. A virágboltokban kapható hagyományos talajkeverék megfelelő számára, de azt még esetleg kiegészíthetjük egyharmad részben tőzeggel, valamint egy kevés dolomitporral és szuperfoszfáttal is gazdagíthatjuk. Mivel a növény fényigényes, csak egyenletesen, jól megvilágított helyen fejlődik megfelelően. A tűző naptól viszont óvni kell, mert hatására a leveleken száraz, barna foltok alakulhatnak ki. Kevés fény hatására a növény felnyurgul, a levészárak megnyúlnak. Az afrikai ibolya trópusi származása miatt a 18-22 °C-os kiegyenlített hőmérsékletet és a mérsékelten párás (60%) relatív páratartalmú környezetet kedveli. Bár páraigénye elég magas, viszont a leveleket soha ne permetezzük, mert az foltosodásukhoz, rothadásukhoz vezethet. Ügyeljünk arra, hogy mindig alulról öntözzük a virágot. 15 perc után borítsuk ki a vizet, ami ottmaradt az alátétben, ezzel elkerülhető az álló vízzel járó gyökér- és tőrothadás. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az alsó levelek kókadni kezdenek, általában a túlöntözésre és a pangó vízre gyanakodhatunk kiváltó okként.

Amarillisz

Amarillisz

* Az amarilliszt novembertől februárig hajtathatjuk lakásban. A hagymát akkor ültessük el tőzeggel kevert általános virágföldbe, ha a csúcsán megjelennek a hajtáskezdemények. Ügyeljünk arra, hogy a hagyma felső harmada ültetéskor ne kerüljön a föld alá. * A cserepezett növényt állítsuk világos, 18-20 C-fokos helyiségbe. Legjobb, ha napos ablak elé kerül. Ha a virágrügy és a virágszár elérte a 15-20 cm magasságot, a levegő hőmérsékletét 22-23 C-fokra növelhetjük. Amint kibontotta szirmait, tegyük hűvösebb helyiségbe, így a virágzás tartósabb lesz. * A virágrügy megjelenéséig a növényt csak annyira öntözzük, hogy a talaj nyirkos maradjon. Ha a növény fejlődésnek indul, kezdjük el a rendszeres locsolást, de ne öntözzük túl a növényt. Hagyjuk, hogy az öntözések között a föld kiszikkadjon. Elvirágzás után fokozatosan csökkentsük a víz adagolását. A locsolást szeptemberben hagyjuk abba. Havonta legalább kétszer tápoldatozzuk. * Ha a levelek elszáradnak, szeptemberben a hagymát vegyük ki a cserépből, hagyjuk pihenni száraz, sötét, hűvös (kb. 16 C-fokos) helyiségben. Legalább hat hétig pihentessük. Csak megfelelő pihentetés után fog ismét virágozni.

Ananász

Ananász

* Ha ananász gyümölcsöt vásárolunk, a csúcsán található levélrozettát ne dobjuk ki, mert a növény szaporítására felhasználhatjuk. Szép dísznövényt nevelhetünk belőle. Ezért lehetőleg egészséges, nagyméretű csúcsrozettás gyümölcsöt vegyünk. * A növény szaporításához a gyümölcs felső részét a levelekkel együtt 2 cm vastagságban vágjuk le, majd a szárcsonkot éles késsel tisztítsuk meg a gyümölcs rostos maradványaitól. A vágási felületet mártsuk faszénporba, hogy meggátoljuk a baktériumos és a gombás fertőzéseket. * Amikor a seb már megszikkadt, a hajtáscsúcsot ültessük be egyharmad rész tőzeg, kétharmad rész homok keverékével megtöltött cserépbe. A cserepet helyezzük legalább 25 C fokos melegre, és húzzunk rá fóliazacskót. A növény 6-8 hét alatt gyökeresedik meg. * A növekedésnek indult növényt tartsuk napos, meleg helyen. Legjobb az ablak közelében elhelyezni. Nyáron a szabadba is kitehető, de ilyenkor árnyékoljuk, bőségesen locsoljuk. Melegben nem árt néha a levélrozettába is vizet önteni. * A fejlődő növényt 15-18 C fokon teleltessük, és mérsékelten öntözzük. A téli túlöntözés a levéltő rothadásához vezethet.

Hirdetés
Arália

Arália

* Lehetőleg hűvös (12-18 C fokos) helyiségbe tegyük. Kitűnően érzi magát a keleti vagy északi ablakok előtt. A közvetlen napsütéstől védjük. Magasabb hőmérsékleten és gyenge fényben levelei elsárgulnak és lehullanak. * Nyáron a szabadba félárnyékos vagy napos helyre helyezhetjük, ahol az erős fejlődésű növényt naponta öntözzük és permetezzük. Két-három hetenként tápoldattal locsoljuk. Téli időszakban viszont mérsékelten öntözzük, és leveleit időnként mossuk le, vagy vízzel permetezzük. * A fiatal növényt évente ültessük át tápdús földbe. Az arália megfelelő helyen sokáig díszíthet. Ha a növény túl nagyra nőne, tavasszal vágjuk vissza. * Szaporítható magról vagy dugványról, de otthon szaporításával nem érdemes foglalkozni. * Száraz, meleg helyen atkák támadhatják meg. Fertőzés esetén atkaölő szerrel védekezzünk

Ciklámen

Ciklámen

# A virágzó növényt hűvös, világos helyen tartsuk. Nehezen viseli el a meleg szobát, a központi fűtést. Melegben levelei hamar elsárgulnak, a virágok lehullanak. Számára a 15-16 C fok az ideális. (Tausz György) # Az elvirágzott ciklámen öntözését fokozatosan csökkentsük. A levelek lehullása után a gumót pihentessük, tegyük sötét, hűvös helyre, és csak néha nedvesítsük meg. (Tausz György) # A virágzó cikláment csak mérsékelten locsoljuk. Víz lehetőleg ne kerüljön a virágokra, főleg a bimbókra, mert tönkremennek. Célszerű a cserepeket tálkába helyezni és azon keresztül locsolni. A meleg szobában tartott növényt gyakrabban, kis vízadagokkal öntözzük. (Tausz György) # A növényt augusztusban ültessük át friss földbe. A cserépbe úgy helyezzük el, hogy felső harmada szabadon maradjon. Ha túl mélyre kerül, rövidszárú virágokat hoz. Átültetéshez porhanyós, tápértékben gazdag virágföldet használjunk. A gumót az átültetést követően hetente háromszor locsoljuk meg. (Tausz György)

Csüngő harangvirág

Csüngő harangvirág

A csüngő harangvirág, tudományos nevén Campanula isophylla, a Földközi-tenger környékéről származó harangvirágfaj, amely, cserepes virágként nálunk is kezd újra divatba jönni. Méltán hódít ismét teret, mivel az egyik legszebb, rendkívül gazdag virágzású cserépben nevelhető növény. Élettartama több év lehet. Évről-évre megújul és megfelelő gondozás esetén bőségesen virágzik. Az itteni éghajlati körülmények között - szabadban élő, és áttelelő rokonaitól eltérően - nálunk szabadban nem telel át. A szára - amellett, hogy vékony és elbokrosodik - lecsüng, emiatt különösen alkalmas felfüggesztve, ámpolna növénynek, sőt felfuttatásra is. A tejnedv, amely a törékeny hajtások esetleges megsérülésekor előbuggyan, nem mérgező. A levelei szíves-kerekded formájúak, fogas vagy csipkés szélűek és kissé molyhosak. Aprók, és rendszerint sűrű állásúak. Virágai a hajtások csúcsán rövid oldalágakon fejlődnek, egymás után. Nyitott kelyhűek, ötszirmúak, csúcsos szétálló cimpájúak, mintegy három centiméter szélesek. Színük fehér vagy lila. Nincs különösebben kellemes illatuk.

Dália

Dália

* A dália napfényt szerető, sokszínű növény. A kertben napos helyre, nagy fáktól távol ültessük. Különösen a déli fekvésű terepet kedveli. Elsősorban az utak széleit díszíthetjük vele júliustól az első fagyokig. * A kiültetést legjobb a májusi fagyok után elvégezni, mivel a gumók csak a meleg talajt kedvelik. Úgy ültessük el, hogy rügyes része 2-5 cm-re a talaj alá kerüljön. A növényeknek 40x40x40 cm széles és mély gödröt ássunk. A gödröt jól áztassuk át, majd a kiásott földet tegyük vissza a gödörbe. Ezután a gumót földeljük el, és jól iszapoljuk be. * A növényt csak jó minőségű kerti földbe ültessük. Nehéz, nedves talajban kevésbé fejlődik. A kiásott fészek aljára ajánlatos trágyaföldet tenni. A talajt érdemes 2-3 hetenként tápsóval meglocsolni. * Napos, száraz időben a növényt bőségesen locsoljuk. A talajt ne hadjuk kiszáradni. Az öntözést a nyár végével csökkentsük. * A dália a fagyot nem viseli el, ezért gumóit az első fagyok után ki kell szedni a földből és fagymentes helyen kell tárolni. Mielőtt kiszedjük, az elpusztult föld feletti szárakat vágjuk vissza kb. 15 cm-re a talaj felett.

Hirdetés
Egynyári begónia, Bokorbegónia

Egynyári begónia, Bokorbegónia

Egynyári begóniák (begonia semperflorens): ki nem ismerné és kedvelné nyáron temetők félárnyékos sírhantjait, virágoskertünk szegélyeit, balkonládákat díszítő fehér, rózsaszín, piros-virágú, zöld vagy bordólevelű törpebegóniákat? A tavaszi fagyoktól az őszi fagyokig díszlenek. Virágjai 'messziről' egyszerű felépítésűnek tűnnek, közelről viszont - különösen bordó levelek esetében - a természet kükönösen jó izlésére vallanak. Tömeges megjelenésük esetén díszítő értékük további dimenziót nyer. Gondozása: Igénytelen, csak a kiszáradástól védendő egynyári növény. Ugyanakkor nagy zivataroknál virágjai sérülnek, de utána ezt gyorsan kiheverik. Ha elegendő nedvességet kap, a napos nyári meleget jól bírja. Szaporítása: Ezt a gumó nélküli -gyökeres- begóniát januárban szokták vetni 16°C fokos környezetben. Fajtától függően 8-12 cm-es cserepekbe tűzdelve később szépen díszlik, de a kertünk földjébe kiültetve kevésbé veszélyezteti a kiszáradás.

Filodendron vagy könnyezőpálma

Filodendron vagy könnyezőpálma

Az kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozó KÖNNYEZŐPÁLMA (Monstera deliciosa), vagy ahogy a köznyelv nevezi filodenron, Mexikóban, Guatemalában, Panamában, Costa-Rica-ban honos őserdei kúszónövény, amelynek érett gyümölcseit előszeretettel fogyasztják. A monstera nevet monstrum leveleinek köszönheti, a deliciosa elnevezés ízletes gyümölcsére utal. A Viktoriánus időben vált kedvelt dísznövénnyé. A növény bemutatása Természetes körülmények között magból kibúvó szára inkább zöld gyökérre hasonlít, amely addig tekergőzik fénnyel ellentétes irányban a földön, míg fatörzset vagy más függőleges felszínt nem talál. Ekkor hajtja ki első két levelét, és kezd a lombkorona irányába 'futni'. Átellenesen álló levelei lehetővé teszik, hogy mindegyiküket fény érje. Ha minden jól megy, a növény epifíta (más növényen él, de nem parazita) életmódra vált, elvesztve minden kapcsolatát a talajjal. A fiatal növény szív alakú levelei kevésbé, az idősebb növény nagy levelei kemények, fényesek, és jobban perforáltak. A levelek elfogyasztva mérgezőek, hatásuk háziállatokra akár végzetes is lehet. Az általános tünetek allergia jellegűek.

Flamingóvirág

Flamingóvirág

A flamingó virág egyre több otthonban jelenik meg. Igazi egzotikus szépség, különleges piros, rózsaszín vagy épp hófehér virágával. Tartása szobai körülmények között is könnyű, igen szépen fejlődik világos szobában. Ismerjük meg a flamingó virág gondozását. Több fajta flamingó virág is létezik, de ezek közül a leginkább ismert az Anthurium andreanum. Hatalmas méregzöld bőrszerű leveleivel, és piros vagy narancssárga virágaival páratlan szépség. A valódi virágok a középen elhelyezkedő torzsa virágok vannak, amelyeket a szív alakú buroklevél vesz körbe.

Fukszia

Fukszia

fuksziák fásodó szárú évelő növények. Hazai viszonyok között csak egy-két fajta télálló, de a növények teleltetése nem nehéz feladat. A fuksziát leginkább cserépbe, virágládába ültetve ismerjük, de egy szabadföldbe ültetett nagyobb növény az évelőágyás ritka dísze is lehet . Fukszia eső után A fukszia fajták száma több ezer. Talán a leginkább vonzó ebben, a növényben éppen a változatosság. A virágharangok a rózsaszín, fehér, lila, kék és piros minden elképzelhető árnyalatában és variációjában pompáznak. A virágok formája a majdnem gömbölyűtől a hosszúkásig változik. A virágzás májusban kezdődik és helyes ápolás esetén egészen az első fagyokig szakadatlanul tart. A növekedési alak lehet csüngő és felálló típusú, a virágok mérete az egyszerűtől a többszörösen teltig változik. A fuksziák jól tűrik a metszést, alakítást. Nevelhetők bokor, vagy fácska alakúra. A csüngő típusok nagyon jól mutatnak virágládákban, ámpolnákban Fürtös virágzatű fukszia A fukszia ideális megoldás lehet félárnyékos-, árnyékos erkélyek beültetésére, mivel a többi elterjedt balkonnövénnyel szemben nem a tűző napsütést kedveli.

Hogyan teletessem a begónia gumókat?

Hogyan teletessem a begónia gumókat?

A gumós begónia (Begonia tuberhybrida) igen hálás, virágos növény, amely tavasztól az őszi fagyokig folyamatosan nyitja mutatós, forma- és szín gazdag virágait. A gumókat erkélyládába, cserépbe, virágtartóba ültetve ablakba, illetve a szabadba szokták kiültetni. Félárnyékos helyet, bőséges öntözést és kéthetente tápoldatozást igényel. A begónia fagyérzékeny növény, az első őszi fagyok hatására húsos levelei lehervadnak. A gumókat célszerű már a fagyok beállta előtt kiszedni a földből. A leveleket, hajtásokat óvatosan lecsavarjuk a gumóról, megtisztítjuk a földtől (esetleg lemossuk, de akkor néhány órán át szikkasztani kell!). Ha a nyár folyamán lisztharmatfertőzést tapasztaltunk volna a leveleken, akkor ajánlatos a gumót 2 %-os Thiovit oldatban megfüröszteni. Az ily módon előkészített száraz gumókat fűrészporral, rostos tőzeggel vagy homokkal megtöltött ládába rétegezve, fagymentes, de hűvös helyen tároljuk a tavaszi kiültetésükig.

Krókusz

Krókusz

Amint elmúlnak a kemény fagyok, kisüt a nap, és kissé felmelegszik a föld, egyszerre váratlanul kinyílnak a krókuszok sárga, fehér, lila és cirmos virágai. Ezek élénk színeikkel a tavasz hangulatát hozzák a kertbe. Van a krókuszoknak ősszel nyíló faja is. Ilyen a lila-ibolyakék virágú valódi sáfrány (Crocus sativus L.), amely egyike a legősibb gyógynövényeknek. Eredeti hazája Kis-Ázsia és a Földközi-tenger vidéke, ahol nemcsak vadon fordult elő, hanem széleskörűen termesztették is. A virág háromágú bibéje illóolajat, karotint, festékanyagokat és zsírsavakat tartalmaz. Már az ókor orvosai ismerték görcsoldó, izgató, hurutcsillapító, szemgyógyító hatását. Az i.e. 15. századtól kelmék festésére használták. Színező hatása oly erős, hogy 1: 100 000 hígításban a vizet még észrevehetően sárgára festi. Igaz, 1 kg-ban egymillió bibe van, és ennyit összegyűjteni nem kis feladat! A valódi sáfrányt Homérosz is megemlíti. A monda szerint Zeusz főisten a sáfrány illatától ittasult meg, amikor Ida hegyén Hérával, a házasság és a születés istenasszonyával (aki mellesleg Zeusznak a testvére is volt!) a menyegzőjét tartotta.

Levendula

Levendula

Krúdy Gyula Álmoskönyvében olvashatjuk: "Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel". A biedermeier korhoz szorosan kapcsolódik a levendula illat, nagymamáink százéves ruhásszekrényeiben, komódjaiban ott őrizgették a zizegősre száradt, nyári illatokat őrző levendulát. A levendula (Lavandula) örökzöld félcserje, húsz faja a mediterrán vidéken, Dél-Európában, Ázsia nyugati tájain és Kelet-Indiában vadon terem. Európában a levendulának többféle nemesített változatát termesztik, méretükben, színükben igen változatosak, pl. halványrózsaszín a 'Loddon Pink', sötétlila a 'Hidcote', fehér színű a 'Nana alba' nevű változat. Dél-Franciaország (Provance) a levendulatermesztés igazi hazája, a Lavandula stoechas fajt nevezzük francia levendulának. Ez a faj félig fagytűrő, lila virágú, szürkészöld levelekkel rendelkezik. Franciaországban a kozmetikai ipar használja fel a levendula erős aromájú olaját, amelyet lepárlással nyernek, parfümök, kozmetikumok fontos alkotórészeként. A levendula megszárítva, potpuriként tálban kirakva a lakásban meghitt hangulatot teremt, párnácskába, zsákocskába varrva, ruhák, ágyneműk közé rakva friss illattal kényeztet.

Mikulásvirág

Mikulásvirág

A mikulásvirág megjelenése mindenki számára az ünnepek közeledtét jelzik, ezért örömmel vásároljuk meg ezt a szép növényt otthonunkba. De sajnos, amikor megvásároljuk és haza visszük, pár napon belül elkezd hullani a növény levele. Vajon mi a titka ennek az ünnepi növénynek? Cikkünk megismerteti önt a mikulásvirág gondozásával. Ez a növény hazájában Észak és Dél Amerikában akár két méter magasra is megnőhet, itthon csak kisebb példányokkal találkozhatunk a boltok polcain. A mikulásvirág szépsége nem a virágaiban rejlik, hiszen a kis fehér apró virágok nem képviselnek túl nagy díszítő értéket, de a piros vagy épp rózsaszín, fehér fellevelek annál inkább. A holland kertészeknek köszönhetően egyre több fajta mikulás érkezik hazánkba, gondozhatunk fehér mikulást, piros mikulást, bordó mikulást, vagy épp rózsaszín mikulást is. Akár színek szerint csoportosíthatjuk őket, attól függően milyen szín illik a karácsonyi dekorációhoz. Kapható törpe és dupla levelű mikulás vagy hatalmas akár egy méter átmérőjű növény is.

Tuti menü