Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Metszés képes leírás - Kertészkedés, kert.tlap.hu
részletek »

Metszés - Kertészkedés, kert.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kerteszkedes.tlap.hu » Metszés
Keresés
Találatok száma - 14 db
A diófa metszése (videó)

A diófa metszése (videó)

A dió vagy diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó nemzetség. Közepes, vagy nagy termetű (10-40 m magas) lombhullató fák, 20-90 cm-es, 5-25 levélkéből összetett leveleik páratlanul szárnyaltak, termésük diótermés (csonthéjashoz hasonló, zárt kupacsú makk). A nemzetség 21 faja az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az Újvilágban Délkelet-Kanadától nyugatra Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. A génusz neve, Juglans a Jovis glans, azaz Jupiter makkja kifejezésből ered - átvitt értelemben, istennek való termés. A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió (J. regia), a másik az Észak-Amerikából származó, Európában parkokban díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (J. nigra).

A tavaszi metszés

A tavaszi metszés

A tavaszi metszés a tavaszi kerti munkák egy legfontosabbja. A metszés nem csak a fa alakja miatt fontos, hanem ezzel elősegítjük a jobb termőképességet. A metszés fajtáit az alábbi módon különböztetjük meg: a visszametszés, a ritkítás és a termőrész-ifjítás, amely az előző két metszés fajta együttes alkalmazása. A metszés legkedvezőbb időpontja a rügyfakadás megelőző időszak, azonban az 5C fokos hőmérsékletet mindenképp meg kell várjuk, hiszen a sebzéseken keresztül a növényünk fagykárt szenvedhet.

Az őszibarack metszése

Az őszibarack metszése

Az őszibarack metszése nagyon fontos minden éveben. Ha nem végezzük el, fánk hamar elöregszik, felkopaszodik és minimális termésre számíthatunk. A gyümölcsfák metszése szakértelmet és némi gyakorlatot is igénylő komoly feladat. Az őszibarack metszésének is többféle módja van melyről rengeteg szakkönyvben találunk részletes leírást. Ezzel a cikkel azoknak szeretnék segíteni akik a szakkönyvek áttanulmányozása után tanácstalanul állnak barackfájuk előtt metszőollóval kezükben.

Cseresznye, meggy, szilva, kajszi, alma, őszibarack

Cseresznye, meggy, szilva, kajszi, alma, őszibarack

Az idei hosszú tél és szokatlanul hideg március miatt sokan még nem végezték el fáik, bokraik metszését. Ezt általában minden fajnál a rügyek kibomlásáig lehet károsodás nélkül elvégezni, mivel később könnyen letörhetjük a hajtáskezdeményeket és a fa jelentős mennyiségű elraktározott tápanyagot veszíthet. A jó idő beköszöntével tehát szinte az utolsó pillanatban vagyunk. Amennyiben sok termést akarunk, a metszés egyik legfontosabb alapelvét követve hosszúra metsszünk, ha viszont a hajtásképzés serkentése a célunk, rövidre kell metszeni. Nem szabad nagy termés reményében metszetlenül hagynunk a fákat, mivel ezzel megszüntetjük a termőrészek megújhodását, és hosszú távon lecsökken a termés. A helyes metszés egyensúlyt teremt a termő- és hajtórészek között. A visszametszés erősségét az előző évi növekedésből kalkulálhatjuk ki.

Favágás, bozótírtás, füvágás olcsón

Favágás, bozótírtás, füvágás olcsón

Vállaljuk fák, ágak vágását, akár nehezen megközelíthető helyeken is kedvező áron, továbbá bozótos területek megszüntetését, irtását, füves területek vágását. Valamennyi szolgáltatásunkat egyedi esetekre, de akár rendszeresítve is (pl. karbantartási szerződéssel). Az előbbiekben említett tevékenységeket Budapest és vonzáskörzetében vállaljuk maximum 40%-os területi lejtésig. Kisebb munkákat is vállalunk akár csupán pár négyzetmétertől vagy egy-egy ág-fa esetében is! Vállaljuk fák, ágak vágását, akár nehezen megközelíthető helyeken is, továbbá bozótos területek megszüntetését, irtását, füves területek vágását. Valamennyi szolgáltatásunkat egyedi esetekre, de akár rendszeresítve is (pl. karbantartási szerződéssel). Az előbbiekben említett tevékenységeket Budapest és vonzáskörzetében vállaljuk maximum 40%-os területi lejtésig. Kisebb munkákat is vállalunk!

Hirdetés
Gallyazás Budapest (Sozsra 2011 Kft.)

Gallyazás Budapest (Sozsra 2011 Kft.)

Budapest területén és vonzáskörzetében vállalunk gallyazást, gallyaprítást és fakivágást. Szakértő brigádunk ezen kívül még egyéb munkák elvégzésére is képes, többek között vízpartok, tópartok megtisztítása, nádvágás, illetve a legkülönbözőbb tereprendezési munkálatok, melyek fakivágással, gallyazással, vagy gallyaprítással járnak. A fakivágás házak között és nehezen megközelíthető helyeken nagy gyakorlatot és komoly felszerelést igényel, emiatt fontos, hogy szakértőkre bízza a munkát. Ha felkeltettük érdeklődését látogasson el oldalunkra és keressen minket bizalommal!

Gazdag terméshozamú metszés

Gazdag terméshozamú metszés

Fordítson időt arra, hogy szeretett alma-, körte- vagy cseresznyefáját, amely alatt az elmúlt nyáron olyan kellemesen üldögélt, egyszer alaposan megfigyelje. Ez azért fontos, mert Önnek kell megmetszenie. Kövesse tanácsainkat, és jövőre gazdag termést hozó, egészséges gyümölcsfái lesznek!

Gyümölcsfák metszése (videó tanfolyam)

Gyümölcsfák metszése (videó tanfolyam)

Tanuljunk meg metszeni! A helyes metszéssel több és szebb gyümölcsöt hoznak a kerti fák. A metszés alapjai és mesterfogásai gyorsan elsajátíthatók, a tippeket és trükköket pedig Bálint gazdától tanulhatjuk meg. A metszési tudás sosem avul el, egy életen át gyümölcsöztethetjük. A 100 perces metszési tanfolyamot 4 kertészmérnök állította össze a leggyorsabb tanulást lehetővé téve. A tanfolyam DVD-n és kiskönyvben kb. 10 kg alma áráért megrendelhető. Nézze meg a bemutatót a honlapon. A helyes metszéssel a gyümölcstermést folyamatossá tehetjük, a fákat pedig fiatalon tarthatjuk. A növények élete meghosszabbodik, ráadásul egészségesebbek is lesznek, a kártevők és kórokozók alig találnak fogást rajtuk.

Jó szerszámmal, fele gőzzel

Jó szerszámmal, fele gőzzel

A klasszikus ismeretek szerint a jó minőségű, szakszerűen karbantartott metszőollóval legfeljebb másfél-két centi átmérőjű vesszőt, gallyat metszhetünk, a vastagabb ágak vágásához fűrészt ajánlanak a szakértők. A ház körüli díszkertek többnyire különböző életkorú növényekből állnak, sok-sok különböző méretű ággal. Olykor előfordul, hogy egy átlagos metszőolló nem elegendő például a rododendron vastag ágainak elmetszéséhez. A derék kertbarátoknak a sikeres vágás érdekében nemegyszer két kézzel kell nyomniuk az ollót.

Hirdetés
Metszőolló

Metszőolló

Az Interfruit Kft. 1991-ben alakult. Kezdetben olasz őszibarack- és almaoltványok importjával és gyümölcstermesztési szaktanácsadással foglalkoztunk, majd a professzionális kertészeti vágóeszközök (metszőolló, ágvágó olló, pneumatikus olló, elektromos olló, fűrész, oltókés) kis- és nagykereskedelme vált meghatározó tevékenységünkké. Cégünk 1992-től forgalmazza Magyarországon az olasz KUKER (Castel D'Azzano, Verona) szerszámokat, majd 1997-ben megkaptuk a japán ARS (Sakai City, Osaka) márka képviseletét is. Választékunkat 2006-ban japán MAX gyorskötözőkkel, kapcsokkal és olasz szalagokkal bővítettük. Termékeinkhez minden fontos alkatrészt raktáron tartunk.

Metszőollók tavasztól-őszig

Metszőollók tavasztól-őszig

A metszés a kertészet legkevésbé gépesíthető munkafolyamata, hiszen itt az emberi döntéseknek mozdulatról-mozdulatra szerepük van. A metszőollók kialakítása sokféle lehet a speciális munkafolyamatokhoz igazodva, néhány összefüggést ezért érdemes vásárlás előtt átgondolni: Ez későbbi munkánk hatékonyságát is fokozhatja.

Milyen legyen a jó metszőolló?

Milyen legyen a jó metszőolló?

Ha szép lassan is, de már érezzük a tavasz leheletét, és amennyiben a talajra rá lehet menni, máris hozzáláthatunk a tavaszi kerti munkákhoz. Ezek közül az egyik legkorábban végezhető munka a metszés, azonban előtte nem árt ellenőrizni metszőollónk állapotát.

Teszési tippek, trükkök

Teszési tippek, trükkök

Ha beteg cserjéket vagy fákat metszett, a betegség csíráinak eltávolítása érdekében az egész eszközt meg kell tisztítania fertőtlenítőszerrel vagy hígított fehérítővel. - Tárolás előtt vékonyan kenjük be olajjal az illesztéseket és a fémfelületeket.

Treeservice

Treeservice

Cégünk lakott és közterületen lévő fák gallyazásával, metszésével, szakszerű ápolásával és kivágásával foglalkozik ipari alpintechnikai módszerrel és emelőkosaras autó segítségével. Vállaljuk sérült, veszélyessé vált fák visszavágását, ifjítását, gallyazását és metszését. Több, mint tíz éve foglalkozunk favágással, fák ápolásával. Továbbá foglalkozunk cserje és bozótirtással, fűkaszálással és vállaljuk elhanyagolt területek tisztítását is. A munkánk során keletkezett zöld hulladékot komposztáló telephelyre beszállítjuk, ahol azt újrahasznosítják. Működési területünk elsősorban Budapest és 100 km-es körzete. Hívjon minket bizalommal! - Treeservice - Szvitek Zoltán

Tuti menü