Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Metszés képes leírás - Kertészkedés, kert.tlap.hu
részletek »

Metszés - Kertészkedés, kert.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kerteszkedes.tlap.hu » Metszés
Keresés
Találatok száma - 7 db
A diófa metszése (videó)

A diófa metszése (videó)

A dió vagy diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó nemzetség. Közepes, vagy nagy termetű (10-40 m magas) lombhullató fák, 20-90 cm-es, 5-25 levélkéből összetett leveleik páratlanul szárnyaltak, termésük diótermés (csonthéjashoz hasonló, zárt kupacsú makk). A nemzetség 21 faja az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az Újvilágban Délkelet-Kanadától nyugatra Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. A génusz neve, Juglans a Jovis glans, azaz Jupiter makkja kifejezésből ered - átvitt értelemben, istennek való termés. A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió (J. regia), a másik az Észak-Amerikából származó, Európában parkokban díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (J. nigra).

A tavaszi metszés

A tavaszi metszés

A tavaszi metszés a tavaszi kerti munkák egy legfontosabbja. A metszés nem csak a fa alakja miatt fontos, hanem ezzel elősegítjük a jobb termőképességet. A metszés fajtáit az alábbi módon különböztetjük meg: a visszametszés, a ritkítás és a termőrész-ifjítás, amely az előző két metszés fajta együttes alkalmazása. A metszés legkedvezőbb időpontja a rügyfakadás megelőző időszak, azonban az 5C fokos hőmérsékletet mindenképp meg kell várjuk, hiszen a sebzéseken keresztül a növényünk fagykárt szenvedhet.

Jó szerszámmal, fele gőzzel

Jó szerszámmal, fele gőzzel

A klasszikus ismeretek szerint a jó minőségű, szakszerűen karbantartott metszőollóval legfeljebb másfél-két centi átmérőjű vesszőt, gallyat metszhetünk, a vastagabb ágak vágásához fűrészt ajánlanak a szakértők. A ház körüli díszkertek többnyire különböző életkorú növényekből állnak, sok-sok különböző méretű ággal. Olykor előfordul, hogy egy átlagos metszőolló nem elegendő például a rododendron vastag ágainak elmetszéséhez. A derék kertbarátoknak a sikeres vágás érdekében nemegyszer két kézzel kell nyomniuk az ollót.

Metszőolló

Metszőolló

Az Interfruit Kft. 1991-ben alakult. Kezdetben olasz őszibarack- és almaoltványok importjával és gyümölcstermesztési szaktanácsadással foglalkoztunk, majd a professzionális kertészeti vágóeszközök (metszőolló, ágvágó olló, pneumatikus olló, elektromos olló, fűrész, oltókés) kis- és nagykereskedelme vált meghatározó tevékenységünkké. Cégünk 1992-től forgalmazza Magyarországon az olasz KUKER (Castel D'Azzano, Verona) szerszámokat, majd 1997-ben megkaptuk a japán ARS (Sakai City, Osaka) márka képviseletét is. Választékunkat 2006-ban japán MAX gyorskötözőkkel, kapcsokkal és olasz szalagokkal bővítettük. Termékeinkhez minden fontos alkatrészt raktáron tartunk.

Metszőollók tavasztól-őszig

Metszőollók tavasztól-őszig

A metszés a kertészet legkevésbé gépesíthető munkafolyamata, hiszen itt az emberi döntéseknek mozdulatról-mozdulatra szerepük van. A metszőollók kialakítása sokféle lehet a speciális munkafolyamatokhoz igazodva, néhány összefüggést ezért érdemes vásárlás előtt átgondolni: Ez későbbi munkánk hatékonyságát is fokozhatja.

Hirdetés
Milyen legyen a jó metszőolló?

Milyen legyen a jó metszőolló?

Ha szép lassan is, de már érezzük a tavasz leheletét, és amennyiben a talajra rá lehet menni, máris hozzáláthatunk a tavaszi kerti munkákhoz. Ezek közül az egyik legkorábban végezhető munka a metszés, azonban előtte nem árt ellenőrizni metszőollónk állapotát.

Teszési tippek, trükkök

Teszési tippek, trükkök

Ha beteg cserjéket vagy fákat metszett, a betegség csíráinak eltávolítása érdekében az egész eszközt meg kell tisztítania fertőtlenítőszerrel vagy hígított fehérítővel. - Tárolás előtt vékonyan kenjük be olajjal az illesztéseket és a fémfelületeket.

Tuti menü